Категории
pCloud Premium

Седмичен труд - Съвременни професии - Уеб дизайнер

Седмичен Труд- Съвременни професии - Уеб дизайнер

"Интернет е уникално място, където с едно кликване на мишката човек може да открие всичко, което го интересува. Вече почти няма фирма и медия без собствен сайт. Конкуренцията е тлкова голяма, че е от решаващо значение уеб страниците не само да предлагат качествено съдържание, а и да са красиви и удобни за посетителите..."

Интервю на Марио Илиев за "Седмичен Труд"

 

Интервю на Марио Илиев за вестник седмичен труд - рубриката съвременни професии - уеб дизайнер

Нещо повече за работата на един уеб дизайнер в България

Уеб дизайнер не е мръсна дума а хубава работа

Интернет е уникално място, където с едно кликване на мишката човек може да открие всичко, което го интересува. Вече почти няма фирма и медия без собствен уеб сайт. Конкуренцията е толкова голяма, че е от решаващо значение уеб страниците е само да предлагат качествено съдържание, а и да са красиви и удобни за посетителите. Кой ги прави и с какво успява да привлече Негово Величество читателя да се връща отново и отново? Ами уеб дизайнерите - нова професия в разрастваща се индустрия. Марио Илиев от 4 години прави сайтове. 23-годишният младеж не е завършил уеб дизайн, макар че вече и в България има такива университетски специалности. Той е самоук. Много време ми отне да разуча функциите на Фотошоп. Изчел съм доста неща от интернет и големите книги за уеб дизайн, но те невинаги са полезни. Практиката учи най-добре. Аз съм живото доказателство за това. Започвах да правя картини на Фотошоп и с времето разбрах, че е много по-доходоносно да бъда уеб дизайнер, вместо да рисувам черно-бели графики с молив. За разлика от други сфери като медицина и право, тук не е нужно да имаш диплома, за да си намериш работа. В дизайна се изисква преди всичко изобретателност и творческо мислене. Едно стабилно портфолио е доста по-полезно от диплома, смята той.

Клиентите не знаят какво искат

Слабо развитата уеб дизайн дейност в България води до невежеството на клиентите

Марио започва работа във фирма за уеб дизайн. Тя обаче не устоява на кризата и се разпада. Изправен е пред сериозна дилема къде да продължи. Получава няколко предложения от компании, но условията не му допадат и решава да стане дизайнер на свободна практика. Прави си сибствен сайт, поръчките започват да валят една след друга. Първата стъпка за изработването на сайт е срещата с клиентите. Те обикновенно не са наясно какво точно искат, защото незаят какво е уеб дизайн, твърди Марио. "Налага ми се да обяснявам надълго и широко как и защо се прави дадено нещо. Обикновено идват и казват: "Искам сайт, насочен към определен бранш, но нямам идея как ще изглежда и какво ще има в него". Разпитвам ги подробно, обяснявам на разбираем език и ги насочвам. Когато имам нужната информация, разпределям на коя страница какво да има. Създавам архитектурата на сайта. Това е базата, от която започвам", разкрива тайните на занаята си Илиев. Добрият дизайнер съчетава вижданията на клиентите със своите идеи и ги превръща в естетичен художествен продукт, който да впечатлява милиони зрители.

В челните позиции на търсачките

Следва програмирането, с което картината, направена на Фотошоп, оживява. Слагат се ефекти, анимации, надписи. Когато всичко това е готово, се пристъпва към най-важната дейност - оптимизация, която трябва да качи сайта максимално напред в търсачките. Много често хората търсят информация не на определен адрес, а пускат в Гугъл ключова дума. Излизат им хиляди страници от различни сайтове. "Колкото в по-преден резултат излиза сайтът, толкова по-добре. Всеки знае, че първите 10-20 резултата са най-важни, защото в тях намираме нужната информация. Следващите 40-50 почти не ги отваряме. Ако сайтът не е напред в търсачките, изобщо няма нужда от него", категоричен е Марио - дизайнер. Подреждането в първите резултати е истинско предизвикателство за дизайнерите. Те непрекъснато се надпреварват помежду си да изкарат поредния сайт в най-предни позции. Това се постига чрез използването на различни техники и похвати, които са строго пазена тайна.

Вече не е модерно нещо да мърда

Всеки интернет сайт има собствена визия, в зависимост от тематиката и потребителите, към които е насочен. За някои услуги или фирми е подходяща изчистената визия, без излишни елементи. При други повече детайли, анимации, ефекти са задължителни. "Напоследък все по-рядко се влагат анимациите. При тях обектите се движат и отвличат вниманието на клиента от основния елемент. Аз предпочитам да правя изчистени, подредени и прибрани сайтове, които веднага дават информация", признава Марио. В уеб дизайна рисуването помага много, но не е задължително. "Виждал съм хора, които не могат да нарисуват елементарни неща, но на компютъра правят чудеса. Аз приемам това като нов вид изкуство. И все пак трябва да имаш усет за композиция, цветове и детайли. Много е важно логото на фирмата, защото е акцентът на сайта. Това е първото нещо, което клиентът трябва да види и да го запомни", казва специалистът. Задачите на Марио Илиев рядко са скучни. За него изработването на всеки сайт е поредната възможност да докаже творческите си умения. "Ако днес работя върху сайт за бижута, следващата седмица ще правя дизайн за онлайн магазин. Срещам се с различни и интересни хора, занимаващи се с разнообразни дейности. Това ми помага да обогатя общата си култура", признава младият мъж.

Креативно мислне и свежи идеи

Изработването на сайт отнема между 1 и 3 седмици, в зависимост от сложността и композицията и броя на елементите. Повече време е нужно за онлайн магазините. "Ако един презентативен сайт на фирма има 10 страници, този на онлайн магазините е с 1000 и дори повече, Всяка от тях има собствено заглавие и различни детайли, информацията е много по-голяма. Функциите също са доста - пазарува се, плаща се по различен начин. Всичко трябва да бъде изрядно и добре направено, за да няма грешки", обяснява Марио - дизайнер. Креативното мислене от голямо значение за направата на успешен сайт. "Вдъхновение ми дават самите клиенти. Техните виждания не са за подценяване. Когато ми хрумне интересна идея, често работя и до среднощ. Искат се наистина голям талант и умения, за да се направи уеб сайт., който е спретнат, информативен, ориентиран към клиента, цветово изпипан, четим на различни браузъри и монитори, индексира се без проблем от търсачките и се харесва на посетителя. Нещо повече, той трябва не само да привлича, но и да продава", споделя Марио Илиев - уеб дизайнер.

Недостойно плащане за един уеб дизайнер

Според Марио в България заплащането на този творчески труд е нищожно. "В уеб дизайна компаниите, които дават поръчки, търсят по-скоро ниска цена, а не високо качество. Докато на Запад е обратното. Често при мен идват клиенти с думите: "Искам по-обикновен сайт!" Това е все едно да ми кажат, че искат кола, ама с две колела, което си е колело. Цените на такива сайтове са от 500 до 2000 лева, в зависимост от детайлите и броя на страниците. Онлайн магазините са по-скъпи. При тях цените започват от 1500 лв. и стигат до голям диапазон. Имал съм случай да ми поръчат сайт и да ми кажат, че ще ми платят, когато той заработи и започне да носи пари. Това е голяма обида за мен, защото е неуважение към труда ми", недоволства дизайнерът. Конкуренцията сред майсторите на сайтове е силна, но мераклии да се занимават с уеб дизайн не липсват. Привлича ги творческата работа, неописуемото удовлетворение да превърнеш една идея в напълно функционален сайт. Ако не се е получило това, което си очаквал - можеш да ви вземеш поула. А ако се е получило - можеш да се наслаждаваш колко много посещения показва броячката. Но само за секунда, защото трябва да започнеш следващия проект. Марио - уеб дизайнер.
25 Април 2012г.
Прегледано 7873 пъти