Категории
pCloud Premium

26+ златни правила за SEO оптимизацията

26 златни правила за SEO оптимизациятаСилата на знанието е голямо. Ако информацията обаче ви е погрешна, скока също ще е голям, но надолу. В интернет можете да намерите огромно количество съвети и трикове как да излъжем Google. Но тези съвети могат да ви струват скъпо. Затова играйте по правилата и ако играете играта добре, ще спечелите.

 

 

 

1. Не се опитвайте да измамите Google

Ако сте решили, че можете да излъжете Google за да ви покачи в класацията, вероятно сте се надценили или сте прочели твърде грешна информация. SEO е съкращение на Search Engine Optimization (оптимизация за търсещите машини). Съществуват реално установени правила, повечето от които ще разгледаме в тази статия.
* За да давам конкретни примери, произволно избрах да е с онлайн магазин за телефони.

2. Заглавие на страницата / Title tag

<title>Онлайн магазин за Мобилни телефони</title>
Този таг е първото описание на сайта, което потребителите виждат в Google.
15 златни правила за SEO оптимизацията

 

Трябва да бъде кратко и ясно да дава представа какво предлага уеб сайта. Title тага трябва да съдържа най-важните за вас ключови думи.

3. Описание / Description

<meta name="description" content="Здравейте, ние сме лидер в продажбата на GSM телефони онлайн. Работим с известни марки, като nokia, samsung, LG и др. Даваме дългогодишни гаранции и сертификат за качество."/>
15 златни правила за SEO оптимизацията
След Title тага, description тага ви предлага по-обемно и подробно описание на уеб сайта ви. Това е вашият шанс да привлечете вниманието на потребителя още в Google. Тук отново важи правилото за включване на важните за вас ключови думи.

4. Ключови думи / Keywords

<meta name="keywords" content="телефони, GSM телефони, онлайн магазин, онлайн магазин за телефони, samsung, nokia"/>
Макар Google да не обръща голямо внимание на този таг, има не малко други търсачки, които го правят. Чрез този таг помагате на търсещите машини да поместят уеб сайта ви на правилното място сред милиони други сайтове. Keywords тага трябва да съдържа основни и сходни на тях ключови думи. Всеки човек има индивидуален стил за търсене на информация. Опитайте се да се съобразите възможно най-много с всеки един от тях. Препоръчвам ви Google AdWords Tool за да се ориентирате, кои са най-търсените думи във вашият бранш. Този tool ще ви даде и ориентир за това колко често се търси дадена дума.

5. Повторения на мета тагове / Duplicate meta tags

Мета таговете от рода на "title", "description" и "keywords" трябва да бъдат различни за всяка отделна страница на сайта ви. Така не само удовлетворяваме изискванията на Google, но увеличаваме шанса да получите повече посещения чрез различни ключови думи и фрази. За целта използвайте Google Webmaster Tools за разберете ако имате проблем в тази област.

6. URL Адреси

Ако вашият сайт използва линкове от този вид:
website.com/index.php?option=com_content view=articleid=40%3F15-DR4e-%64d%id=23R%3A--Itemid=57lang = bg
трябва да знаете, че Google няма да ги хареса. И не само той разбира се. Потребителите предпочитат кратки и презентативни адреси.
Организирайте URL адресите в подобен вид:
website.com/store/phones/nokia6300.html
Кратко и ясно, този адрес показва на посетителя именно къде се намира в сайта. Имайте в предвид, че Google използва думите в URL адреса при показването на резултати.

7. Съдържание и заглавия / Content, H1, H2, H3 тагове

<h1>"GSM City" е основен дистрибутор на GSM телефони с марка Nokia, Samsung и LG</h1>
<h2>Тук ще намерите най-качествените мобилни апарати от известната марка Nokia</h2>
Предполага се, че всяка отделна страница на уеб сайта ви има съдържание с конкретна тематика. Това, което ще помогне за вашата SEO оптимизация и потребителите ви е заглавие и/или подзаглавие, с което много бързо ще ориентирате Google и посетителите за какво става въпрос на тази интернет страница.

Съдържанието е нещото, което прави сайта ви значим за хората и търсачките. Колкото повече качествено съдържание, толкова по-добре. Ако продавате GSM телефони, съберете възможно най-много и полезна информация за тях. Предполагам, че от личен опит знаете как процедира човек, който е тръгнал да си закупи даден продукт. Той има нужда от информация за параметрите на продукта, качеството му и опита на другите хора с него. Затова ако имате онлайн магазин, добра идея е да имате опция за ревюта/коментари от потребителите.

"Съдържанието е царя". За него можете да се погрижите по още няколко начина, като например: подсилване на думите (<strong>) и връзки/линкове.

8. Подсилване на думите / Strong tag

Ще използвам следния примерен текст:
"Nokia 6300 има симпатичен дизайн, който допада на всеки тип човек. Този телефон ще ви предложи здрава метална задна страна, широк дисплей с 16 милиона цвята, отличен "органайзер", и много добри звукови данни."
Думите, които съм подчертал (чрез тага <strong>) ще подскаже на Google кои са най-важните думи в съдържанието. Също така ще фокусира вниманието на потребителя към важните аспекти в описанието.

9. Линкове, връзки / Links

Търсачките обръщат много голямо внимание на линковете в един уеб сайт. Известно е, че колкото повече качествени линкове сочат към вашият уеб сайт, толкова повече ще се изкачвате в резултатите при търсене. Бихте могли да закупувате или разменяте линкове от други сайтове с подобна тематика, но задължително създайте ваши собствени такива. Ако имате уеб сайт, значи имате възможност да се сдобиете с първите качествени линкове. Един от най-важните фактори за това колко ще са полезни тези линкове е anchor текста. Теоритично искаме нашият сайт да се показва на първата страница в Google, когато някой търси с ключова дума "GSM апарати". Ако някъде в уеб сайта си имаме думата "кола", която е линк към началната или конкретната страница, е напълно безмислено. Това, което ще изкачи уеб сайта ви на по-предни позиции е думата/фразата "GSM апарати", която е линк към сайта ви. За всеки случай ще поясня, че "GSM апарати" в този случай е anchor текста на линка.

10. Счупените линкове / Broken Links

Ако в уеб сайта ви има линкове водещи към несъществуващи страници, това ще доведе до недоволството на посетителите и чичо Google. Проверявайте вашите линкове често. За целта има много автоматични инструменти, които да ви помогнат.

11. Разпространение / Article submission

Ако уеб сайта ви предлага полезна информация/статии, бихте могли да ги разпространите в директории за статии, като например: articlecity.com, goarticles.com, ezinearticles.com, valuablecontent.com

12. Колегията

Обявете съществуването си в други сайтове с подобна тематика на вашия. Помогнете с ваш коментар в чужд блог и оставете линк към вашият сайт. Ако имате с какво да помогнете, хората ще ви посетят.

13. Флаш и frames

Избягвайте възможно най-много използването на Flash в уеб сайта ви. Търсачки немогат да прочетат съдържанието на Flash елементите. Така губите преимуществото на качественият текст, Alt атрибутите и Anchor текстовте.

14. Оптимизация за мобилни устройства

В зависимост от предлагана от вас услуга, обмислете оптимизирането на уеб сайта ви за мобилни устройства. Все повече smart телефони се използват за сърфиране в интернет. Не рискувайте да изгубите клиентите, които ще ви открият по този начин.

15. Чист код и валидиране / Clean code and validation

Семантично написаният код е изключително важно за уеб сайта ви. Разгледайте изходния код на известни уеб сайтове за да се ориентирате как го правят професионалистите. Тук йерархията е от значение.
Другата грижа за вашият код е неговата валидация. Има установени правила при кодирането на един уеб сайт. На този линк html validator можете да проверите валидацията на всяка страница от сайта ви. Чрез валидирането трупираме няколко заека с един изтрел. Задоволяваме Google като покриваме тази задължителна част от списъка, който помага за нашата SEO оптимизация. Също така печелим сигурност, че уеб сайта ни ще работи и изглежда синхронно във всички уеб браузъри (cross browser optimization).

16. Началната страница / Home page

Началната страница на уеб сайта ви е ключа към това Google да ви открие и показва на потребителите. Тя трябва да обобщава останалата част от сайта и да грабне вниманието на посетителите. Затова не доверявайте направата на уеб сайта ви на който и да било. Има много хора, които могат да ви направят уеб сайт, но са малко тези, които ще го направят успешно.

17. Алтернативни текстове - Аlt тагове / Alt tags

<img src=”images/nokia6300.jpg” alt=”GSM телефон на годината Nokia 6300” width=”100' height =”200' />
Ако уеб сайта ви съдържа снимки, тогава задължително им добавете Alt таг. Първоначално този таг е помагал на браузъра да пояснява на незрящите хора за какво става въпрос в картинката. Сега освен тази функция, alt тага помага и на вашата SEO оптимизация. Alt тага взима ролята на anchor текстовете при линковете. Доброто Alt описание ще ви помогне и във високото и позициониране в Google images.
Ще се очудите с колко много посещения/клиенти можете да се сдобиете, чрез добре оптимизирани изображения.

18. Карта на сайта / Sitemap

Sitemap e страница и/или файл, който описва всички раздели на уеб сайта ви. Така Google и потребителите могат бързо да се ориентират какво ще намерят в него. Можете да създадете вашият Sitemap на този линк: sitemap

19. Robots - index, follow

Всяка страница на уеб сайта ви трябва да има този таг в секцията <head></head>:
<meta name="robots" content="index, follow"/>

Чрез него вие давате зелена светлина на търсачките да обходят страницата и да ви индексират.

20. Създайте уеб сайт за хората / Design for humans

Google и другите търсачки са създадени за да дават на хората това, което търсят. Затова на първо място са нуждите на потребителите. Уеб сайта ви трябва да е лесен за навигация, добре структуриран и да предава информацията си леснодостъпно, бързо и качествено. Ако покривате тези изисквания, Google ще ви намери.

21. 404 error страница

Невъзможно е да избегнете посещения на несъществуващи места в уеб сайта ви. Затова, когато някой попадне в задънена улица е добре да бъде посрещнат от добре оформена и полезна 404 error страница. В нея бихте могли елегантно да се извините за причиненото неудобство и да предоставите възможност на потребителя да продължи с разглеждането на останалата част от сайта ви.

22. Бързина на сайта / Fast web site

Един от факторите, които Google отчита при класирането на един уеб сайт е това, колко бързо се зарежда той. Всичко започва от това, къде се намира уеб сайта ви. Подберете внимателно вашият хостинг доставчик (host provider). Аз лично съм доволен от услугите на ICN След това всичко е във вашите ръце. Има много техники, чрез които може да олекотите уеб сайта си. Като например кеширане, sprite image, понижаване на http заявките, gzip, компресиране на скриптове и css файлове. За подробности около тази 13 точка ще създам отделна статия.

23. Опит и мъдрост / Domain age

И най-добрият SEO специалист неможе да постави чисто нов сайт на първо място в Google за един ден. Един от многото фактори за
позициониране в Google е възрастта на домейна ви. По един или друг начин, с всеки изминал ден, уеб сайта ви става по-силен

24. Рекламиране в социалните мрежи / Promoting in social networks

В днешно време социалните мрежи предоставят голяма аудитория на която да промотирате уеб сайта/продукта си.
Възползвайте се от това неограничено поле за изява в сайтове като Facebook, Twitter, YouTube и други.

25. Google карти / Google maps

Ако вашият уеб сайт представлява фирма, която има и физически офис, добра идея е да се регистрирате в Google maps. Вашите клиенти ще се зарадват не по-малко от Google, знаейки как да ви открият.

26. Статистики на уеб сайта / Web site statistics

Средства като AwStats и Google analytics ви предоставят детайлна информация за това как се употребява вашият уеб сайт. Ще се сдобиете с данни за това колко посещения има сайта ви, от кои градове и държави се посещава, колко време стоят в сайта, кои са най-посещаваните страници от него, какви браузъри използват потребителите ви и други. Една от най-полезните статистики обаче е тази, която ще ви покаже реално по какъв начин хората са ви откривали. Ще имате информация от кой друг уеб сайт са се пренасочвали към вас и какво са потърсили в Google за попаднат в сайта ви. Когато се сдобиете с по-обемна информация за думите и фразите с които ви откриват, ще знаете на кои линкове, описания и ключови думи да наблегнете.

Полезни сайтове/инструменти за SEO оптимизация:
http://www.majesticseo.com/ - Показва всички уеб сайтове, които имат линкове към вас
http://raventools.com/ - SEO инструменти - социални мрежи - реклами. 30 пробен период
http://www.ozzu.com/tools/pagerank-checker/ - Page Rank проверка
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/live-http-headers/ - Преглеждане на HTTP headers
http://home.snafu.de/tilman/xenulink.html - Проверка за неработещи линкове в уеб сайта.

Допълнителни линкове за SEO оптимизация:
http://ahrefs.com
http://traffictravis.com

Ако имате препоръки с които да обогатим този списък, моля оставете коментар.

Надявам се статията да ви е била полезна. ico

29 Март 2012г.
Прегледано 25469 пъти